Verebélyi Gábor: Még nagy különbségek is vannak ebben a korban

U13-as értékelés.

A KTE LA U13-as csapata már a bajnoki rendszerben szerepel, a gyerekek erős bajnokságban, komoly riválisok ellen kellett, hogy felvegyék a kesztyűt. Verebélyi Gábor értékelt.

– Hogyan telt számotokra az ősz?

– Az U13-as korosztállyal ismét az országos bajnokság dél-keleti csoportjában versenyeztünk, ahol öt kiemelt akadémia mellet (Vasas, Ferencváros, Bp. Honvéd MFA, MTK, UTE), három B-szintű egyesület (Szeged, Békéscsaba, KTE) játszott egymás ellen az őszi szezonban kétszer.

– Milyen célokkal vágtatok neki a munkának, hogyan valósult ez meg?

– A szezon elején, nagyon sok ügyes játékos jelentkezett próbajátékra, egyre többen jönnek a korosztályba Kecskemét vonzáskörzetéből, ez köszönhető az NB I-es csapat remek szereplésének is. A jelentkezők közül három játékost igazoltunk le, kettő távozó játékos helyett, így kialakult az őszi keret 20 mezőnyjátékossal három kapussal.  Az idei év célja az akadémia képzési filozófiája mellett zajlott, az akadémia által meghatározott négy hetes periodizációban foglaltak szerint. A 4-3-1-es játékrendszer tanulása mellett a fókusz az egyéni képesség fejlesztése volt csapatjáték segítségével. A tizennégy mérkőzésen egy győzelem egy döntetlen jutott nekünk, ami valahol reális, de nyilván azért keserű is.  Sajnos van olyan poszt, amelyre nem találtuk meg még az erre a szintre legmegfelelőbb játékosokat. Mint említettem nálunk a képzésen van a hangsúly, ezért minden mérkőzésre a maximálisan nevezhető létszámmal érkeztünk, esetünkben 18 fővel. Többször is tapasztaltuk, hogy ellenfeleink 3-4 cserével jöttek el egy mérkőzésre. Nagy különbség van ebben a korban a játékosok biológiai érettségében, a játékosok nem azonos ütemben fejlődnek, ami érthető és teljesen rendben van, de mérkőzést befolyásoló tényező is tud lenni.  Az idei évben a korosztály csatlakozott az MLSZ Tehetség Központ (TK) programjához, három TK edzésen vehettek részt a kiválasztott játékosok, egy edzés nálunk volt, egy Gödöllőn, egy pedig Monoron. Ezeken az edzéseken a három klub kiválasztott játékosai szerepeltek. A TK program tavasszal is folytatódni fog. Az idei év másik különlegessége a Double Pass monitoring volt, ahol csapatunk egyik edzését is figyelték és auditálták a belga cég szakemberei.

– Egyénileg kiket emelnétek ki és miért?

– Minden évben ez az egyik legnehezebb feladat ez, mivel csapatjátékról beszélünk és ebben a korban nem azonos a fejlődés üteme. Aki tavaly a legjobban teljesített, az nem biztos, hogy az idei szezonban is a legjobban teljesítő volt. A mérkőzéseken és az edzéseken nyújtott munka is hullámozhat, a sérülések, betegségek is meghatározhatnak egy szezont. A mentalitás és teljesítmény szemszögéből három játékos hozzáállásával vagyok nagyon elégedett: Csóka Dávid, Horváth Szilárd,  Nagymihály Áron. Egész szezonban szinte végig koncentráltan, fegyelmezetten edzettek és játszottak, hozzáállásuk példaértékű kell legyen a többiek számára is. Minden játékossal szeretném egyénileg is értékelni az őszt.

– Hogyan zajlik majd a folytatás?

– Az idei évben kiegyensúlyozottan tudtunk dolgozni segítőimmel. Marton Gábor heti egyszer egyéni képzést tartott a srácoknak, illetve rögzítette a csapat mérkőzéseit, amivel tudtuk elemezni a játékot. Németh Viktor kapusedző nagyon sokat foglalkozott a három kapussal. Mindkettőjüknek külön köszönöm a munkájukat. Infrastruktúra szinten is minden segítette a felkészülésünket, szinte végig élőfüves pályán tudtunk edzeni, technikai és rehabilitációs oldalról is minden segítséget megkaptunk a klubtól, amit itt is köszönök a csapat nevében a kollégáknak. A szezon véget, ért elbúcsúztattuk egy jól sikerült csapatépítő program segítségével a Kecskeméti Spartacus asztaliteniszcsarnokában. Január 10-én kezdjük az edzéseket újra, addig házi feladatot kapnak a labdarúgók. Megragadva az alkalmat, a KTE család minden tagjának kellemes ünnepeket szeretnék kívánni! 

Szerző: KTE/kteakademia.hu