Szabó Tibor: Gyorsan elment ez az ősz

Szakmai igazgatói értékelő.

A KTE LA korosztályos edzőivel már minden korosztály szereplését összefoglaltuk az ősz végén, évindításként pedig Szabó Tibor utánpótlás szakmai igazgató tekintett vissza a baon.hu podcastjában.

– Hogyan vágtatok neki nyáron ennek a szezonnak?

– Ami kifejezetten örömteli, hogy a stábunk létszáma nőtt, emellett természetesen játékosmozgás is volt. Csatlakozott az U8-as korosztályhoz Pászti Botond, Vasuth László kapusedzőként kapcsolódott be. Puskás Zoltán személyében egy korábbi KTE játékos is érkezett, aki a labdarúgás és a civil élet mellett kezdte meg az edzői pályáját felépíteni. Benke Balázs önkéntesként, egyetemi tanulmányai mellett lett a csapatunk tagja, de Tarjányi Bence is sokat van velünk. Úgy érzem, hogy mindenki gyorsan beilleszkedett, de egyébként is egy nyitott közösség vagyunk. Bízom benne, hogy együtt fejlődhetünk tovább. Sporttudományos részlegünk is bővült, a felnőtt csapat stábjából Nemes László élettani vezetőként becsatlakozott, illetve Varró Tina is érkezett, így még többet tudunk adni az egészségügyi háttér tekintetében is. Ki akarunk dolgozni egy prevenciós programot is a kevesebb sérülés érdekében.

– Az MLSZ rendszerében a B-szinten helyezkedett el a KTE LA, volt-e bármilyen változás nyár óta ebben?

– Az MLSZ struktúra alapján dolgozunk, a 10 kiemelt akadémia alatt 28 tehetségközpont van, ide tartozunk mi is. Négy vármegyei egyesület körzetközpontként tartozik alánk, alattuk pedig az összes többi klub van már. Az átigazolások is jól mutatják a helyünket, többen mentek nyáron is top akadémiákra, illetve voltak, akik a magasabb szintről igazoltak hozzánk, hogy újra felépítsék magukat. Sok feltörekvő tehetség csatlakozott hozzánk alulról érkezve, ez az egyik legfontosabb szempont. Nagyon sokat dolgozunk azon – kiemelten Marton Gábor – hogy az alattunk lévő klubokkal minél szorosabb legyen a viszony, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki együttműködött akármilyen formában és módon is. Szeretnénk őket is minél jobban bekapcsolni a nálunk zajló munkába. A cél az, hogy a legügyesebb gyerekeket megtaláljuk, majd tovább építsük őket, hogy minél magasabbra jussanak el.

– Milyennek értékeled az őszt?

– Gyorsan elment a rengeteg mérkőzéssel és edzéssel. Alulra indulva azt mondhatom, van egy kitűnő óvodai programunk, amit Fűkő Péter nagyon jól szervez meg, nagyon sok kisgyerekkel szerettetik meg a játékot. Nálunk utána mindent adott a megfelelő versenyzési lehetőségekhez, illetve játékpercekhez. A szülők ugyan sokszor elfelejtik, de ebben U7-U11-es Basic szekcióban a tornák is csak egyfajta edzésnek felelnek meg, a tapasztalatszerzés a cél. Ad egy képet, de a lényeg, hogy a gyerekek minél többet találkozzanak a labdával. U12-től felfelé már bajnoki rendszerben szerepelnek a csapatok, de nem az eredményen van a fő hangsúly, mi azt akarjuk elérni, hogy a gyerek fejlődjön, tanuljon, minden nappal legyen több. A minimális elvárásunk csupán annyi, hogy minden évben stabilan ott legyünk az országos bajnokságban, így megyünk neki a tavaszi szezonnak is. Van egy NB III-as tartalékcsapatunk is, amivel egy nehéz utat vállaltunk fel, de ezzel tisztában voltunk. Nem egyszerű fiatalon azonnal jól szerepelni a felnőtt bajnokságban, viszont ezek a fiatalok így tudják a leggyorsabban megtapasztalni azt, mivel jár kilépni az utánpótlásból. Intenzívek az NB III-as meccsek, melyeken a 2004, 2005, 2006-os játékosaink fejlődhetnek.

– A téli munka után, hogyan mentek neki a tavasznak?

– A bajnokságok most állnak, decemberben az utolsó edzések és a fogadóórák is lezajlottak, minden korosztályos csapat lezárta az évet. Fontos, hogy egyfajta visszacsatolás is legyen a szülők felé is ilyenkor. Az iskola később kezdődik, ehhez igazodunk mi is, január 10-től folyamatosan indul majd be az élet az utánpótlásban. Az MLSZ új törekvése, hogy a versenykiírásban nemzetközi edzőmeccseket is előírt bizonyos korosztályokban, ezeket is el kell kezdeni pontosítani. Az ország közepén vagyunk, így több irányba is indulhatunk akár, elsősorban Szerbia, Románia jöhet szóba, de Dunaszerdahely is egy kézenfekvő kapcsolat lehet akár. A tavasz kapcsán pedig tényleg csak ismételni tudom magam, eredményességben minimális elvárásainkat akarjuk teljesíteni, miközben képzési programunk megvalósítására törekszünk.

– A Double Pass újra auditot tartott, milyen tapasztalatai voltak ennek, egyáltalán milyen hozadéka van a belga cég munkájának?

– Ez volt a negyedik audit már, és csak jókat tudok mondani. Amióta megjelent a Double Pass, sokkal szervezettebb lett az utánpótlásban folyó munka. Ez is egy jó látogatás volt, hiszen megmutathattuk azt, hogyan dolgozunk, majd kapunk egy képet arról, hogy miben lehetünk jobbak. Pozitív szemlélet szerint zajlanak ezek az auditok, ami segíti az előrelépést.

– Milyen hatással van rátok a felnőtt csapat sikeres éve?

– Érezhetően több játékos jelentkezik, ez egy pozitív hozadék, amivel nem akarunk visszaélni. Főleg az U7-U11-es korosztályokban igazoltunk sokat, talán időnként nagynak is tűnhet a létszám. Ugyanakkor úgy szerveztük meg az edzéseket, hogy két edző legyen a gyerekekkel, a versenyrendszer pedig szintén biztosítja azt, hogy mindenki játszhasson. Örülünk, hogy nagyobb lett a bázis, 69 játékost igazoltunk, de ebben nem csupán a kis korosztályok vannak benne, hanem az idősebbek is.

Szerző: KTE/kteakademia.hu