Paksi Péter a befektetett munkában hisz

Bemutatkozik a KTE LA új edzője. 

A KTE LA U14 új trénerrel vág neki a szezonnak, a csapatot a Szegedről érkező Paksi Péter irányítja a 2019/2020-as szezonban.

Labdarúgóként milyen utat jártál be?

Szegedi vagyok, így itt is futballoztam hosszú éveken át. Az NBII-ben szerepeltünk, amikor befejeztem a főiskolát, akkor igazoltam ki külföldre. Ausztriában és Németországban játszottam alacsonyabb osztályban, innen tértem aztán vissza ismét Szegedre a másodosztályba. Lényegben 33 évesen fejeztem be karrieremet, de egészen 47 éves koromig aktív maradtam megyei szinten.

Mikor indult az edzői pályád?

Fiatalon kerültem ki Ausztriába, de tulajdonképpen már itt belekóstolhattam. Akkor kezdtem el igazán az edzősködés felé fordulni, amikor hazatértem Szegedre. Folyamatosan végeztem el a képzéseket, jelenleg A-licencem van. Valójában 2002 óta folyamatosan korosztályos, vagy felnőtt csapatokkal foglalkozom.

2013-ban megkaptad a szegedi labdarúgó-utánpótlásért díjat. Mit emelnél ki sikereid közül?

A legtöbb időt a SZEAC-nál töltöttem, a 2002-es korosztállyal sikerült feljutnunk az NBI-be, így egy szezont az U15-U14-es élvonalban töltöttünk. Erre a garnitúrára nagyon büszke vagyok, mert két játékos most is a korosztályos válogatottak tagja, de a többiek is komoly csapatokban játszanak. Mondhatom azt, hogy jól éreztem magam ebben a szerepben, mert volt visszacsatolás, örömmel dolgoztam. A díjat akkor kaptam, amikor az utánpótlás sikerek mellett a Tápéval megnyertük a megye I-et. Az egy hajtós két-három esztendő volt, de mindent össze tudtam egyeztetni. Legutóbb egyébként éppen egy felnőtt csapatnál vállaltam munkát Csongrádon, emellett a SZEAC U19 és U15 mellett dolgoztam.

A KTE LA U14-es csapatát fogod irányítani nálunk, ami rögtön egy igen komoly feladat lesz, hiszen a régiós bajnokság után az élvonalba lépnek fel a gyerekek. Néhány edzést már megtartottál, milyenek az első benyomások?

Két edzésen vagyunk túl, a régi kerethez új játékosok is érkeznek. Egyelőre még ismerkedem az állománnyal, de rögtön belecsaptunk a munka közepébe. Vagy egy hónapom arra, hogy kihozzam a legtöbbet a gyerekekből. Az első benyomások pozitívak, a fegyelem és az akarat megvan, mindent profi módon megcsináltak a kért dolgokból. Tapasztalatom már van hasonló osztályváltásról, ez egy nagyon nehéz menet lesz. Rengeteget kell majd dolgoznunk, viszont cserébe nagyon nagy élményekkel fognak gazdagodni. Úgy gondolom, hogy ezért érdemes beáldozni a szabadidőt, mert itt minden adott, hogy ezekből a gyerekekből labdarúgó legyen. Bele kell tenni viszont azt a pluszt, ami majd el fogja dönteni, hogy akár csapatként, akár egyénileg sikeresek lesznek-e.

Milyen edzőnek tartod magad, mire számíthatnak a gyerekek?

Szemtől szemben eddig szerettek a játékosaim korábbi csapataimnál. A munkát azt maximálisan megkövetelem, abból nem is vagyok hajlandó engedni. Ugyanakkor nagyon szeretek gyerekekkel dolgozni, minden korosztályos csapatomnál sikerült egy jó közösséget kialakítanunk. Félni biztosan nem kell tőlem, ugyanakkor szeretném, ha letennénk valamit az asztalra, ez viszont csak munkával sikerülhet.

Új tréner vagy a KTE LA kötelékében, milyen motivációkkal várod az első szezonodat Kecskeméten?

Szerettem volna már váltani, csak azt nem tudtam, hogy mikor és merre tudok menni Szegedről. Örülök annak, hogy ide kerülhettem! Két-három alkalommal már átjöttem beszélgetni a vezetőkkel, illetve szétnézni korábban. Biztos vagyok benne, hogy ez számomra egy előrelépés lesz, mivel itt szépen fel van építve minden. Az alapja megvan annak, hogy az ember tudjon dolgozni, illetve jó eredményeket elérni hosszú távon. Ez abszolút motivál.

Szerző: KTE/kteakademia.hu