Kovács Tamás: Motiváció és jó mentalitás kell ebben a korban

U7 értékelő.

Véget ért az idény, így korosztályos csapataink szezonját is szokás szerint kiértékeljük. Először az U7-es együttes edzője, Kovács Tamás foglalta össze tapasztalatait.

– A téli pihenőt követően, hogyan alakul a tavaszotok?

– Január második hetétől folytattuk a gyermekek képzését. Az edzések mellett teremtornákon vettünk részt, melyeken sok játékost tudtunk szerepeltetni. Márciustól elkezdődtek a Bozsik-program és a Dunamenti Liga fordulói. Ezeken a tornákon minden játékosunk részt vett, folyamatosan tudtunk tapasztalatokat szerezni. A Bozsik fordulókban 3 a 3 ellen, míg a Dunamenti Ligában már 4+1-ben, kézilabda méretű pályán játszottak a gyerekek. Ez jó ráhangolódás volt a következő évre, az U8-as korosztály létszám és pályaméret követelményeire. A tavasz elején megtapasztalhattuk, hogy ekkora pályán már nem lehet kizárólag egyéni játékkal eredményesnek lenni, a társakra is szükség van mind labdabirtoklásban, mind labdaszerzésben. Ebben igyekeztünk előre lépni, ez időszakonként sikerült is. Az edzések látogatottságával elégedettek lehetünk, a gyerekek szívesen jöttek, csak indokolt esetben hiányoztak. Itt szeretném kiemelni a szülők pozitív hozzáállását, segítőkészségét és alkalmazkodását, nélkülük nem tudnánk hatékonyan dolgozni.

– Céljaitokat hogyan tudtátok megvalósítani a munka során?

– Úgy érzem, hogy sokat léptünk előre technikailag, taktikailag, de fizikálisan is. Az egyéni képességek fejlődése mellett, a két vagy több játékos együttműködését is láthattuk az edzéseken, meccseken. Áprilistól csatlakoztak hozzánk a korosztály később bekapcsolódó játékosai, azóta 25 fő körüli létszámmal tartjuk az edzéseket. Az új játékosok egész gyorsan felvették a ritmust, ez Fűkő Péter kollégám munkáját dicséri.

– Hogyan tovább, milyen jövőképe van a korosztálynak?

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem azokból lett magas szinten futballozó jó játékos, aki kisgyermekként a legügyesebb volt, hanem azokból, akik jó mentalitással, motiváltan, teljes erőbedobással, a külső körülményeket kizárva edzettek és játszottak. Ezeket a szempontokat figyelembe véve, az év során többen is kiemelkedtek. Sok ügyes gyerek van ebben a korosztályban, a kitartás és a hozzáállás majd eldönti, meddig jutnak el.

Szerző: KTE/kteakademia.hu