Csima Gyula: Kevesebb hibával kell futballoznunk

U17-es értékelő.

A KTE LA U17-es csapata a 11. helyen zárta az őszi szezont a bajnokságban, tavasszal viszont sokkal kevesebb hibával kell játszaniuk, hogy előrébb lépjenek. Csima Gyula értékelte a szezont.

– Milyennek értékeled az őszt?

– Más volt nekem is ez az ősz, hiszen éveken át az U14-nél dolgoztam. Ott kezdődik a nagypálya, itt meg már szinte vége van az utánpótlásnak, hiszen sok klub már meg is szünteti az U19-es csapatát. Furcsa bajnokság volt, mely más munkát kíván, nekem is bele kellett rázódnom ebbe az új közegbe. Ami a meccseinket illeti, jellemzően nagyon sok technikai hibát vétettünk, hullámzó volt a játékunk, a hibáinkat ellenfeleink ráadásul ellenfeleink rendre kihasználták. Probléma volt az is, hogy sok sérülés nehezítette a munkánkat, ezek ráadásul nem egy-két hetes kiesések voltak, hanem súlyos esetek több esetben, hosszú kihagyással. Hozzá kell tenni, színvonalas bajnokságban szerepeltünk, sok játékosnak ez az utolsó lehetősége a klubjában, hogy bekerüljön az NB III-as keretbe, vagy eligazoljon minél jobb felnőtt csapatba. Fizikálisan kemény meccseink voltak, velünk együtt két-három csapatot leszámítva senki sem törekedett igazán a sokpasszos játékfelépítésre, inkább kevés húzásból, sok párharccal igyekeztek az ellenfél kapujához felérni. Ez nem nagyon feküdt nekünk.

– Mi kell a jobb teljesítményhez?

– A játékunkkal igazán nem volt gond, de az eredményességre is adni kell valamennyire már ebben a korban. Az a csapat tud jó sebességgel játszani, mely pontosan futballozik, ha ez megvan, akkor az eredmények is javulnak. Az edzéslátogatottsággal nincs gond, teszik a dolgukat a gyerekek, de ahogy mondtam, kevesebb technikai hibával kell futballozni, és akkor az egyébként rendre szoros meccseinket a magunk javára tudjuk majd fordítani. Agresszivitásban is jobban fel kell vennünk a versenyt, mert sok párharcot kell megvívni. A védekező játékkal nem volt alapvetően gond, a szezon második felében a támadójátékkal sem. Inkább a helyzetkihasználásunk volt gyenge, hiányoznak az igazi befejező emberek. Hozzá kell tennem, sok új játékos is érkezett nyáron, akiknek szintén fel kellett venni a fordulatszámot, inkább tavasszal jelenthetnek majd erősítést.

– Kiket emelnél ki?

– Mindenkinek voltak jobb és rosszabb periódusai. Varga Márk rúgott 7 gólt, ami megsüvegelendő teljesítmény. Révész Máté játszott talán a legkisebb hibaszázalékkal, noha egy évvel fiatalabb. Sódar Gellértnek voltak még mellettük jó mérkőzései.

– Mikor indul a munka?

– Január 10-én kezdjük újra a munkát, én most direkt kértem is a gyerekeket, hogy december végégig pihenjenek, mert az iskolában is komoly terhelést kapnak. Fel kell töltődni a folytatás előtt fizikálisan és szellemileg is. Január elején persze már el kell kezdeni mozogni, hogy a közös munkát mégse a nulláról kezdjük el.

Szerző: KTE/kteakademia.hu